U bent hier

Studiedag over het Williams syndroom op 20 maart 2010

In samenwerking met de Nederlandse vereniging organiseerden we op zaterdag 20 maart 2010 een studiedag over het Williams syndroom. Deze studiedag ging door in Rosmalen bij 's Hertogenbosch. Met 140 deelnemers was deze eerste gemeenschappelijke studiedag een groot succes.

Op het voormiddagprogramma stonden drie sprekers met uiteenlopende onderwerpen.

  • Als eerste gaf Dr. Annet van Hagen van het VU Medisch centrum Amsterdam een overzicht van het syndroom op medisch gebied. Dit werd aangevuld met enkele wetenswaardigheden gebaseerd op recente publicaties.
  • Vervolgens sprak Gie Colin, leraar en autismeco√∂rdinator en docent over autisme, over autismespectrumstoornissen. Personen met WBS hebben soms bepaalde autistische kenmerken. De kenmerken van WBSers met autismekenmerken sluiten het beste aan bij het atypische autisme, ook wel PDD NOS of POS NAO genoemd. Aan de hand van concrete situaties illustreerde hij waarin autisten cognitief en gedragsmatig verschillen van wat wij als 'normaal' gedrag beschouwen.
  • Tenslotte spraken Amieke Hosmar en Jolanda Vonk over de emotionele ontwikkeling bij mensen met een beperking. Ze zijn beide gedragswetenschappers met een praktijkervaring, welke ze recent gebundeld hebben in hun boek "Emotionele ontwikkeling bij mensen met een beperking". In het eerste deel overliepen ze de fazen van de emotionele ontwikkeling, het belang van het observeren van je kind (diagnose) en gaven ze enkele richtlijnen voor begeleiding, opvoeding en behandeling in geval van problemen. Dit werd gevolgd door het verhaal van Naomi, een meisje van 12 met WBS dat ze van nabij hebben gevolgd en waarvan ze een profiel van de emotionele ontwikkeling hebben gemaakt.

Na de lunch werd er op elk van de thema's verder ingegaan in 5 verschillende workshops met de sprekers. Elke deelnemer kon 2 workshops naar keuze bijwonen.